18 decembrie 2012

La cine ajung proiectele mici?

Pam-pam! Avem lista noului Cabinet Ponta 2, prezentată exclusiv de ProvinciaNews.Ro. O structură stufoasă, după chipul şi asemănarea Uniunii Social Liberale, compusă din ACS şi ACD, care la rândul lor sunt alcătuite din PSD şi UNPR, respectiv PNL şi PC. Deja am obosit cu atâtea acronime. Vă daţi seama câţi parteneri, câte orgolii au trebuit satisfăcute şi flatate. De aici şi portofoliile nou înfiinţate, desprinse din altele vechi. De exemplu, Economia împărţită în două ca să împace şi PNL şi PSD. Astfel vom avea un minister al Energiei, condus de Iulian Iancu, de la PSD şi un minister al Industriei, Comerţului şi Competitivităţii, condus de PNL prin Varujan Vosganian. Aici alegerile celor două partide, spun că au fost inspirate, cei doi au calificarea necesară. Nu îmi place faptul că Administraţia a fost ruptă de Interne, după ce comasarea celor două sectoare s-a făcut în 2003, după model francez şi ca expresie a unei nevoi din teren. Mai precis, nu e foarte indicat să rupi Prefecturile de Inspectoratele Judeţene de Poliţie sau de ISU. Sunt compartimente conexe. Iar Radu Stroe la Interne şi Liviu Dragnea la Administraţie şi Dezvoltare, nu sună foarte bine. Probabil că se pricep, dar imaginea lor suferă. Iar când porneşti la drum ai nevoie să faci cât mai credibilă echipa pe care o ai la dispoziţie!
Nu am înţeles foarte exact crearea unui minister nou, al Bugetului, deşi prezenţa lui Liviu Voinea dă foarte bine. Interesant sau mai precis ciudat e Ministerul Marilor Proiecte, unde apare Dan Şova. Mă întreb la cine ajung micile proiecte şi cum se va face diferenţierea între acestea. În rest, nume cunoscute, fără o rezonanţă spectaculoasă, ministeriabili care au mai făcut parte şi din alte Guverne. Mă bucur foarte tare că s-a creeat un Minister al Sportului, era nevoie de aşa ceva. Pentru că lipsa unui minister de resort care să ceară mai mult pentru acest sector s-a văzut în ultimii ani, iar rezultatele vorbesc de la sine. Gândiţi-vă doar la ultima olimpiadă de vară, chiar de anul ăsta. Îmi place şi ideea unui Minister al Diasporei. Sunt mulţi români afară şi faptul că statul le acordă o atenţie mai mare e de apreciat. Sper ca şi ministrul delegat de aici să facă ceva cu adevărat!
Din Transilvania, foarte puţini miniştri, doar doi. Dacă nu mă înşel, e vorba de Mircea Duşa şi Maria Grappini. De la Cluj, niciun ministru! E al doilea Executiv de după decembrie 89, în care nu avem ministru plin. Sigur, s-a vorbit şi de Marius Nicoară la Interne ( cred că ar fi fost mai bun ca Stroe ) şi de Alexandru Cordoş la Muncă, dar nu s-a concretizat nimic. În sensul că ne-au băgat în seamă, ca să nu ne supărăm, dar cam atât. Mulţi spun că e de fapt consecinţa rezultatului USL de la parlamentare, care a obţinut la Cluj, un scor sub media pe ţară, printre cele mai mici. Nu ştiu dacă ăsta e motivul. Să nu uităm: PSD nu a obţinut rezultate spectaculoase în 2000 la Cluj, dar Adrian Năstase a dus în Guvernul său nu mai puţin de trei miniştri plini. Şi aşa s-a întâmplat şi în alte momente. Era o atenţie simbolică pe care Bucureştiul o acorda Clujului, validând în felul ăsta importanţa ca centru politic şi mai cu seamă faptul că Ardealul e reprezentat peste Carpaţi. Cred că USL la Cluj are oameni pregătiţi să conducă ministere, necazul e că nu prea mai are lideri!

Niciun comentariu: