20 decembrie 2010

La Cluj Zi de Zi, despre autonomie!

Multă vreme, am crezut precum Slavici, că soarele pentru toţi românii de la Bucureşti răsare. Treptat m-am convins că cei din capitală, onor guvernanţii, nu pun mare preţ pe provincie. Sistemul încă supercenralizat al României crează suficiente frustrări în judeţele ţării. Nu de puţine ori, am întâlnit o retorică regionalistă în ultimele campanii electorale desfăşurate la Cluj. Ceva de genul: vom încerca să aducem de la bugetul central banii pe care Clujul îi merită, să primească atât cât a dat.
Acum că realitatea postelectorală a fost alta, nu mai vorbesc. Vă mai amintiţi de principiul descentralizării enunţat de foarte multe ori de miniştrii care au plecat din Cluj, PD-L vorbind de acest concept ca de un obiectiv prioritar? Doar că realizările lor au fost aproape nule.
Mai nou ministrul Culturii din Guvernul României, Kelemen Hunor consideră că autonomia teritorială a maghiarilor de aici e o problemă nu de timp, ci de modalitatea prin care aceasta va fi obţinută. Ce presupune această autonomie, oficialul plătit din banii publici ai românilor, n-a putut spune. Dar mai îngrijorător e că celelalte partide din coaliţia puterii, şi în special premierul au tăcut mâlc, inadmisibil, pentru nişte oameni de stat. Sau poate că ei nici nu se consideră aşa, eventual, mămăligi politice!
În ultimele luni s-a cristalizat Uniunea Banat-Transilvania, condusă de dirijorul clujean Emil Aluaş şi care militează pentru o autonomie a Transilvaniei. Poate că aşa e la modă, poate că aşa dă bine, să vorbeşti de genul ăsta de teme, dacă sunt tot invocate în ultima vreme.
Fapt pentru care, la Cluj Zi de Zi, discutăm de la ora 19.00 cu Emil Aluaş despre autonomie. Dacă militantismul uniunii, încă neînregistrate juridic, e pe bune sau e doar vrăjeală. Şi evident comentăm şansele invitatului la câştigarea funcţiei de primar, după ce în prealabil şi-a anunţat intenţia de a candida pentru Primăria Clujului.

Niciun comentariu: