5 februarie 2010

La multi ani!

La multi ani Gica Hagi!
Astazi, cel numit de foarte multi romani "regele" fotbalului romanesc implineste 45 de ani. La multi ani Gica. Si iti multumesc pentru atatea momente frumoase pe care mi le-ai oferit. Ca suporter al sportului in general si al fotbalului in special ( desi baschetul incepe sa imi placa tot mai mult), am fost cucerit de performantele lui Hagi.
N-am sa uit niciodata golurile din meciul cu Irlanda de la Bucuresti (5-1), momentele fabuloase de la Campionatul Mondial din America 94. Ce vremuri! Victorii cu America, Columbia lui Valderama, Argentina lui Redondo si Batistuta. Ce dor imi e de nationala de atunci si de jucatorii ei...... Apoi, turul de forta al echipei Romaniei in preliminariile pentru Mondialul din 98. Atunci, echipa nationala cu Hagi varf de lance nu a pierdut niciun meci. Este memorabil golul inscris in deplasare impotriva Irlandei, sub bara din lovitura libera, cand Gica a revenit la echipa dupa decesul tatalui sau. Semn ca pretuia selectionata. Mai tineti minte cum isi ducea mana in dreptul inimii in momentul intonarii imnului? Nu era nicidecum un gest patriotard, era respectul si sentimentul datoriei pe care machedonul il avea pentru nationala. Era un gest de sensibilitate. Tutea spunea ca aromanii sunt cei mai buni romani. Iar Hagi a demonstrat-o.
Un stadion i-a scandat "Nu pleca!", la intoarcerea de la Campionatul Mondial din Franta, cand "regele" a anuntat ca se va retrage. Lacrimile lui au spus totul........
Si a revenit in 99, la acel meci de senzatie cu Ungaria (2-0). Cea mai buna repriza jucata de Hagi la nationala, spun unii.
A impresionat si la echipele de club. Dar cea mai frumoasa perioada a fost la Galatasaray, unde a luat Cupa UEFA si Supercupa Europei. La drept vorbind, fotbalul din Turcia a renascut odata cu venirea lui Hagi pe Bosfor. Iar pentru turci, el e si acum pasa. Imi vine in memorie meciul de la Dortmund, din sferurile Cupei UEFA (2000), cand Hagi a umilit Borussia, fosta campioana a Europei chiar la ea acasa. Ultimul numar 10 veritabil din fotbalul european, asa cum l-a caracterizat fostul sau antrenor Johan Cruyff.
Un jucator de exceptie ( desi nu e preferatul meu ), un caracter..........
La multi ani!

Niciun comentariu: