22 ianuarie 2010

Schimbări în deconcentrate

Am dedicat o ediţie specială la NCN schimbărilor care ar ar urma să aibă loc în conducerea deconcentratelor. Am invitat lideri clujeni ai PSD, PD-L şi PNL. Ingredientul perfect pentru o emisiune polemică, incendiară pe alocuri. Ce-i drept, lumea a devenit interesată, mărturie stau telefoanele în direct cu mesaje şi întrebări foarte directe, incomode. La final, unul dintre invitaţi mi-a mărturisit că o emisiune de genul ăsta e mai grea decât una la televiziunile naţionale. M-am gândit că, probabil, am fi noi mai buni decât cei de la Bucureşti. Nici gând. Suntem realişti.
În schimb, publicul clujean e mai pretenţios. Are de fiecare dată întrebări, reproşuri, critici bine întemeiate. Reacţionează prompt, atunci când simte nevoia să o facă. Şi cred că asta ne pune şi pe noi în gardă.
Cât despre schimbarea şefilor de deconcentrate, sunt de acord cu cei trei politicieni care au fost la NCN. E nevoie de un punct 0, de un proiect legislativ care să stabilească o regulă unanim acceptată, care să nu se mai modifice, după fiecare ciclu electoral. Cred sincer că, funcţia de prefect ar trebui politizată. Astfel s-ar renunţa la atitudinea crunt ipocrită potrivit căreia se înlocuieşte o persoană apolitică. Depolitizarea prefecţilor, în perioada de ministeriat a lui Vasile Blaga, în 2006, mi se pare o imbecilitate, o aberaţie a politicienilor care, oricum nu credeau în independenţa instituţiei prefectului.
Astăzi asistăm la un nou ciclu de schimbări în administraţia clujeană. Sincer, aş vrea să rămână în funcţie directorul de la direcţia de cultură. E potrivit. Şi totodată, e o pierdere că cel mai bun subprefect dintre cei doi, trebuie să plece. Doar pentru că aşa e în politică.
Şi când te gândeşti că primesc posturi şi "independenţii". Aceşti eroi de basm ai politicii de la noi. În fapt, nişte penibili. Avem exemple şi la Cluj.
Dar, sperăm în continuare.....

Niciun comentariu: